HeaderTransylvaniaLands

facebook groupfacebook fb block logo

Ghid-Alba-180

Cea mai bună destinaţie
de agroturism a anului 2010

Parcul Natural Apuseni
EDEN

ANUNTURI

Primul
Congres de Turism Rural
Alba Iulia 2011

Parteneri Strategici

 Consiliul Județean Alba


Primăria municipiului Alba Iulia


Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Alba


Universitatea
"1 Decembrie 1918"
Alba Iulia


Uniunea Artistilor Plastici


Federația Patronatelor
Din Turismul Românesc

Parteneri

PESCUIT ROMANIA


SCULPTURA APUSENI

Vacanţe în Europa
Alba - Țara Vinului

Copoiul Ardelenesc

Starea Vremii

Rimetea – Torockó – Eisenburg

Localitatea Rimetea este situată în nordul Depresiunii Trascăului, la o altitudine medie de 550 de metri, este înconjurată de masive montane mai înalte cu 500 - 600 de metri şi de la nord la sud este străbătută de râul Rimetea. Masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt împădurite în partea vestică - Vârful Cornului – 1.238 m, Ardaşcheia – 1.250 m, Dealul Băieşilor – 1.010 m şi masive golaşe în est, unde localitatea este dominată de Piatra Secuiului – 1.128 m şi de Tarşa - 999 m.

Localitatea este mai cunoscută pentru patrimoniul antropic, bogat şi variat, decât pentru patrimoniul natural. O bună parte a patrimoniului antropic face parte dintr-un program de prezervare şi de restaurare al fundaţiei Transylvania Trust:

- cetatea medievală, localizată pe Piatra Secuiului, era încă în picioare în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dar la începutul secolului XXI mai sunt observabile doar nişte rămăşiţe. Această cetate de piatră, ridicată înainte de marea invazie mongolă din 1241, a fost şi singura din Transilvania care a putut ţine piept trupelor tătare, ceea ce a constituit un puternic imbold pentru construirea cetăţilor de piatră în Transilvania şi Regatul Ungariei în cea de-a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

- o a doua cetate medievală se găseşte la aproximativ 3 km de Rimetea, în vestul satului Colţeşti / Torockószentgyörgy, Cetatea Trascăului, care a fost construită de familia Thoroczkói după 1291.

În jurul anilor 1870, după un incendiu devastator, s-au construit cunoscutele case albe, caracteristice zonei, care au fost întreţinute foarte bine. Stilul arhitectonic al clădirilor a făcut ca o mare parte dintre acestea să fie declarate monumente de arhitectură. Proiectul de conservare a clădirilor derulat de Fundaţia Transylvania Trust a început la iniţiativa lui András Román, un cunoscut specialist în conservarea clădirilor istorice şi a fost susţinut financiar de consiliul local al Sectorului V din Budapesta.

În 1999 localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din România distins cu premiul Comisiei Europene - clădirile înregistrate au pe faţade acest medalion.

Muzeul etnografic este foarte valoros, fiind vizitat anual de peste 10.000 de turişti. Primele clasificări de pensiuni s-au făcut în 1997, proiect susţinut de Filiala ANTREC Alba și agenția ALPIN TOUR.

Pentru mai multe informaţii consultaţi şi articolul http://ro.wikipedia.org/wiki/Rimetea,_Alba

 

hotel_conference

Parteneri Media

Fasangii de la Cetea


Satul-de-demult

festivalul-cetatilor-dacice

facebook

 

Bloguri Partenere

Programe Turistice
Programe speciale

lamestecenilamesteceni2014

antrec-sigla

Termeni și condiții | Politica de Confidențialitate | Sitemap

2005-2012 ANTREC ALBA - Transilvania | Nici o informatie prezenta in acest site nu poate fi preluata fara acordul expres al ANTREC ALBA - Transilvania.

Google+ Cazare